Reisebrev fra Kamerun påsken 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGerard Oord forteller om misjonsturen til Kamerun påsken 2015. Se bilder og les hvordan vi med mindre beløp kan snu opp ned på tilværelsen til flere ekstremt fattige afrikanske familier.

Kjære venner!

I påsken var Mats og jeg på tur til Kamerun igjen. Vår avreise fra Gardermoen ble kraftig forsinket på grunn av de store snømengder som falt på torsdag 26. mars. Dermed rakk vi ikke flyet fra Paris til Yaounde, hovedstaden i Kamerun. Heldigvis fikk vi booket om, og fikk et fly som kom avgårde på lørdag morgen. I ventetiden fikk vi overnatte i en by utenfor Paris hos noen venner av Mats.

Lørdag ettermiddag ankom vi til Douala ca 200 km fra hovedstaden. Vi hadde møte der om kvelden og reiste om natten videre til Yaounde. Etter en tre timers tur ankom vi der kl. 05.00 om morgenen. Så ble det møte i hovedstaden og om ettermiddagen videre til Abong Bang.

I alt besøkte vi åtte steder og menigheter. Blant disse stedene var en ny menighet på ca 12 stykker som uttrykte glede over det de hørte.  Pastoren der hadde reist sin vei og så var det ingen som kunne ta seg av flokken. Nå har de imidlertid sluttet seg til de andre menighetene som vi har besøkt de siste årene. På de første to bildene ser dere et uferdig lokale som Alex har begynt å bygge på tomten sin. Dere ser et provisorisk tak og  noen vegger som er satt opp på dugnad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De bygger etter hvert som pengene kommer inn. Sist søndag måtte de avbryte møte på grunn av regnvær. Regntiden har begynt og varer i omlag tre måneder. Det gir ypperlige vekstforhold. Det regner ikke kontinuerlig, men ved ujevne mellomrom. Mye torden og lyn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Når regnværet kommer, ga vi dem et tips om hvordan de kan unngå å få masse søle på bena.

Dere ser tre bilder med beplantning. De to første gjelder samme jordbruksprosjekt  og tilhører en familie som for 6 år siden fikk et lån på omlag syv tusen kroner.

Mats sammen med to brødre fra Kamerun.

Mats sammen med to brødre fra Kamerun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De eide da praktisk ingenting, og for pengene fikk de kjøpt en vannpumpe og en plantasje. Det er som oftest et skogsområde som må ryddes først for trær. Det er et meget krevende arbeide. Etter hard arbeide med hele familien har de nå klart å komme seg opp av fattigdommen. De produserer  tomater og grønnsaker på et ca 40 mål stort område, mens 40 mål jord foreløpig ligger brakk. Før bodde de i et falleferdig hus som de leide. Nå har han bygget sitt eget hus, og kjøpt seg lastebil for å bringe varene til markedet. Han har et konkurransefortrinn fremfor andre tomat produsenter i og med at han fikk en vannpumpe som gjør at han kan produsere tomater og grønnsaker hele året, også i tørketiden. Snart kan han begynne å hjelpe andre som er i en lignende situasjon som han var i. Dette er en hovedtanke i Bibelen. Den hjelpen som man har tatt imot skal gis videre, både på det åndelige og materielle plan.

Den andre åkeren tilhører en annen broder som i år regner med å kunne betale tilbake sine lån fordi avlingene ser lovende ut. «Jeg har fått en framtid», sa en bror og smilte over hele sitt ansikt da han fortalte at han i fjor, sammen med sin kone, hadde fått penger til å starte en plantasje. For to tusen kroner kan han få kjøpt et skogområde på ti mål. I tillegg kommer planter og rydding, gjødsel osv. i tilegg til to tusen kroner. Det er ikke mye som skal til for å snu livsløpet til en familie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dere ser også to bilder av barn i grønne uniformer. Disse barn er blant de fattigste av de fattige. Før hadde de ikke uniformer og ble sett ned på av barn som hadde uniformer. Nå sang de av full hals og flere av dem takket for klær, skolegang og bøker pluss uniformer og mat de hadde fått. Disse barn tilhører seks familier  som til sammen har omlag femti barn. De holder til i et lite tettsted som heter Toungrello. Der bor det ca fire hundre mennesker.

Vår lokale medhjelper Alex fortalte at folkene i landsbyen var apatiske og de satt nærmest og ventet på døden. De var jordløse og så ikke noen fremtid. Nå har livsgnisten kommet tilbake og de seks familier gjør en kjempeinnsats på plantasjene de har fått kjøpe på tyve mål hver. De troendes livsmot smitter nå over på de andre i bygda, som også har begynt å plante kakao og andre grønnsaker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dere ser en bror med en motorsykkel. Med denne sykkelen reiser han rundt for å evangelisere i andre bygder som ligger lenger unna. Motorsykkelen er brukt og er gitt som gave, pris omlag 2500 kroner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På et av bildene ser dere en meget pen bygning. Det er bildet av barnehjemmet som en tysk menighet har bygget og som vi har et godt forhold til. De har startet med 6 barn som stor trives i de nye omgivelser. Det er et ungt ektepar og den unge mannen, som dere ser på bildet, som styrer hjemmet. De var alle sammen med på stevnet. Meningen er at det totalt skal bli 20 barn på hjemmet.

Nå har dere fått en smakebit på hva gavebidragene deres blir brukt til.  I et land som er preget av stagnasjon og håpløshet får vi være med å skape håp og grønne oaser. Ikke alle kan reise, men ved gavene deres er dere med og gjør alt dette mulig.

På slutten av oppholdet hadde vi et to dagers stevne i hovedstaden. Gud velsignet det hele og har stått oss bi på alle måter.

Vi er meget takknemlig for forbønner og omtanke  som er blitt sendt opp for oss. Tusen takk for det. Gud velsigne dere rikelig. Mange brødre og søstre i Kamerun hilser dere.

Hjertelig hilsen

Gerard

————————————–

Dersom du ønsker det, kan du støtte Kamerun-prosjektet med en engangsgave eller fast månedlig beløp til konto 0539.60.77118.

Dersom du gir en gave på 300 kroner vil dette kunne dekke skolepengene for en elev på offentlig skole i ett helt år!

 

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>